Archeolodzy odkryli, że Rzymianie z miasta Portus posiadali dobrą dietę

Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski

Badania brytyjskich naukowców dowodzą, że rzymscy mieszkańcy antycznego miasta Portus posiadali bardzo dobrą dietę – bogatą w mięso i wino z północnej Afryki.

Portus powstał w I wieku n.e., za panowania cesarza Klaudiusza (41-54 n.e.). Stanowił on główne centrum handlu morskiego przy stolicy. Mieszkający tam robotnicy korzystali z dynamicznej wymiany handlowej oraz wysokich zysków. W ten sposób ich dieta była porównywalna z tą w wyższych warstwach społecznych.

Archeolodzy swoje badania przeprowadzili na zachowanych szczątkach ludzkich i porównali je z innymi pozostałościami ludzkimi z II-V wieku n.e., należącymi do bogatych warstw. Wniosek jest jasny – Portus był naprawdę unikalnym miejscem w rzymskim świecie, gdzie zarówno biedni jak i bogaci odżywiali się w podobnie, dobry sposób.

Spalone ziarno pszenicy, znalezione w Portus.
R. Ballantyne

Dodatkowo porównano wyniki z ciałami osób, które zmarły po 455 n.e. – czyli po najeździe Wandalów na Italię. Bez porównania wyniki są gorsze (m.in. mięso zastąpiła bób). Takie pogorszenie warunków z pewnością spowodowane było zmniejszeniem się handlu, a tym samym pogorszeniem wpływów.

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Co nowego w świecie antycznych Rzymian?

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!