Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Elaion. Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine. PAM Monograph Series 6

Tomasz Waliszewski

Elaion. Olive oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine. PAM Monograph Series 6

Tom przedstawia badania nad miejscem i rolą oliwki w gospodarce rolnej rzymskiej i bizantyńskiej Syro-Palestyny, w ujęciu środowiskowym, technologicznym, społecznym oraz ekonomicznym. Autor opisuje regionalny rozwój uprawy oliwek oraz jej rozprzestrzenianie się w czasie i przestrzeni, rozważa typologię i chronologię instalacji do produkcji oliwy w ich kontekście wiejskim i miejskim, a także ekonomiczne aspekty produkcji oraz logistykę związaną z transportem i dystrybucją oliwy z oliwek.

Książkę rozpoczyna syntetyczna prezentacja produkcji oliwy w rzymskiej i bizantyńskiej Syro-Palestynie oparta w dużej mierze na danych przedstawionych w drugiej części książki oraz w internetowej bazie danych (www.elaion.uw.edu.pl). Zawiera ona nowe dane z terenów Syrii, Libanu i Jordanii, a także przegląd informacji z terenu Palestyny uwzględniający najnowsze odkrycia. Uprawa oliwek stanowiła istotny element starożytnego rolnictwa, leżącego u podstaw antycznej gospodarki, dlatego literatura tego przedmiotu – zarówno ta z czasów antycznych jak i współczesna – jest niezmiernie rozległa.

Oleoculture was always an important part of ancient agriculture, which was the mainstay of the ancient economy and the writing on the subject, both ancient and modern, is immense. The present study centers upon the place of the olive in the agricultural regimes and economies of Roman and Byzantine Syria-Palestine, exploring them in environmental, technological, social and, when possible, economic contexts.
The book opens with a synthetic presentation of oil production in Roman and Byzantine Syria-Palestine, based for the most part on data, which is gathered and presented in the second part as well as in an online resource, comprising new evidence from Syria, Lebanon and Jordan, as well as an overview of previously available data from Palestine, supplemented with information on the latest discoveries. The author explores the regional origins of olive cultivation and its wanderings across time and space, discussing typology and chronology of oil facilities and their rural and urban contexts, as well as the economics of production and logistics of olive oil distribution.

Produkt jest tymczasowo niedostępny

Specjalnie dla Czytelników !!! niższe ceny po kliknięciu w poniższy link i wpisaniu hasła do rabatu: imperiumromanum

Kup teraz!

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na kanałach społecznościowych, wdzięczny będę za jakiekolwiek wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM

Dowiedz się więcej!

Wylosuj ciekawostkę i dowiedz się czegoś nowego o antycznym świecie Rzymian. Wchodząc w poniższy link zostaniesz przekierowany do losowego wpisu.

Losowa ciekawostka

Losowa ciekawostka

Odkrywaj tajemnice antycznego Rzymu!

Jeżeli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wpisami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera, który jest wysyłany w każdą sobotę.

Zapisz się do newslettera!

Zapisz się do newslettera

Księgarnia rzymska

Zapraszam do kupowania ciekawych książek poświęconych historii antycznego Rzymu i starożytności. Czytelnikom przysługuje rabat na wszelkie zakupy (hasło do rabatu: imperiumromanum).

Zajrzyj do księgarni

Księgarnia rzymska

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów