Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Sernik był już znany w starożytności


Sernik rzymski

Pierwsza wzmianka o sztuce wypieku sernika pojawia się w dziele greckiego filozofa Aegimusa z V wieku p.n.e. Ponoć ciasto było spożywane przez olimpijczyków.

Serniki znane były także w antycznym Rzymie, jako libium. Był to sernik związany z religijnymi rytuałami. Katon Starszy w dziele „De Re Rustica” zawarł przepis na niego:

2 kilogramy sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 45 dkg chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu.

Katon Starszy, De Re Rustica, 75-76

Źródła wykorzystane

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Co nowego w świecie antycznych Rzymian?

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów