Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Przepis na krem rzymski

Ten wpis dostępny jest także w języku: angielski (English)

Rzymskie przybory kuchenne
Rzymskie przybory kuchenne

Przepis na krem autorstwa Marka Gawiusza Apicjusza, gastronoma z czasów Oktawiana Augusta i Tyberiusza.

Do wina przyprawionego pieprzem dodać miodu, czystego wina, wina z winogron suszonych na słomie i pospolitego. Dorzucić nasienia sosny, orzechów włoskich i kaszy ugotowanej w wodzie; doprawić siekanymi palonymi orzechami laskowymi. Podawać.

Apicjusz, De Re Coquinaria, VII 297

Autor: Michał Szabłowski
Źródła wykorzystane
  • Jean-Claude Fredouille, Guy Rachet, Cywilizacje śródziemnomorskie - leksykon

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Co nowego w świecie antycznych Rzymian?

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów