Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

Penthiacum – potrawa rzymska


Roberto Bompiani, Rzymska uczta
Roberto Bompiani, Rzymska uczta

Penthiacum, to jedna z potraw jadanych w starożytności, a która została wymieniona przez Petroniusza w “Uczcie Trymalchiona”. Potrawa składała się z posiekanego mięsa. Nazwa wywodzi się od imienia mitycznego króla Teb, Penteusza (Pentheus), który według mitologii greckiej zginął rozszarpany w furii przez Menady, zwane tez Bachantkami.

Sprzeciwiał się wprowadzeniu kultu Dionizosa do swego kraju i zakazał kobietom uczestnictwa w obrzędach dionizyjskich. Za radą Dionizosa, którego nie rozpoznał i uwięził, przyglądał się misteriom ukryty wśród drzew. Rozszalałe Menady odkryły jego obecność i rozszarpały go.

Źródła wykorzystane

  • Gajusz Petroniusz, Uczta Trymalchiona

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Co nowego w świecie antycznych Rzymian?

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów