Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Jeśli znajdziesz błąd ortograficzny lub merytoryczny, powiadom mnie, zaznaczając tekst i naciskając Ctrl + Enter.

McRoman, czyli fast-food w starożytnym Rzymie


McRoman, czyli fast-food w starożytnym Rzymie

Powszechnie uważa się, że bary szybkiej obsługi to nowoczesny wynalazek. Jednak starożytny Rzym nie do końca zgadza się z tym stwierdzeniem.

Pierwszy przepis na starożytnego hamburgera można znaleźć w książce kucharskiej Apiciusa (od imienia przypuszczalnego autora, Marka Gawiusza Apicjusza), napisanej w I wieku n.e. Częściej jednak używa się nazwy „O sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć”. Prekursor współczesnego burgera zwie się „isicia omentata”, a robiono go z mięsa mielonego, wina i pieprzu, obficie polewano go również garum, czyli rzymskim sosem rybnym.

Co ważniejsze, w Pompejach znajdują się pozostałości różnych restauracji typu „fast-food”. Można było w nich nabyć zarówno alkohol  jak i tanie jedzenie, bardzo często brane na wynos. Takie miejsca były otwarte bezpośrednio na ulicę, a ich wystrój był łudząco nowoczesny. Jest to podkreślone również przez to, że niektóre były budowane w ten sposób, aby potencjalny klient  mógł zakupić jedzenie bez potrzeby wysiadania z wozu. Jest to swoisty prototyp „drive-through”.

Rzymskie kotlety

Opierając się na tych odkryciach, jest wielce prawdopodobne, że lokale tego typu można było również znaleźć w innych miejscach w Cesarstwie Rzymskim. I rzeczywiście, podejrzewa się, że istniały one w prawie wszystkich większych miastach.

Dodatkowo, talerze i naczynia w domach były często znajdowane poza kuchnią i jadalnią, które często były dość ubogo wyposażone. Ich pozostałości można znaleźć w sypialniach bądź w gabinetach. Wskazuje to na ludzi, którzy żyli w pośpiechu i często jadali poza domem.

Warto również pamiętać, że jedzenie serwowane w rzymskich barach szybkiej obsługi było zdrowsze od tego dzisiejszego, a sam hamburger był o wiele bardziej wartościowy odżywczo.

Rzymski fast-food

Autor: Natalia Wilczyńska

Źródła wykorzystane

  • David Matz, Daily Life of the Ancient Romans
  • Marisa Ranieri Panetta, Pompeii: The History, Life and Art of the Buried City Hardcover
  • Zdjęcia: © Picture by Dave Thompson / Route OnePhotography / English Heritage

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Co nowego w świecie antycznych Rzymian?

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!

Raport o błędzie

Poniższy tekst zostanie wysłany do naszych redaktorów