Ta strona nie może być wyświetlana w ramkach

Przejdź do strony

Cebula – przysmak Rzymian


Cebula - przysmak Rzymiaan

Cebula była niezwykle popularna w czasach antycznych Rzymian, stąd też zapewne w wielu potrawach w Europie jest nadal używana. Rzymianie wraz z podbojem Europy zabierali ze sobą warzywo w różne regiony, w tym do Germanii lub Brytanii. W Rzymie cebula uważana była za afrodyzjak.

Owidiusz ponoć swą dobrą formę łóżkową zawdzięczał właśnie jej. Marcjalis z kolei zalecał warzywo wiekowym kochankom. Co ciekawe Rzymianie wiązali z cebulą także inne pozytywne właściwości: ponoć poprawiała wzrok, była idealna jako środek nasenny, leczyła owrzodzenia jamy ustnej, stosowano ją na rany po ugryzieniu przez psa, łagodzono nią bóle zębów lub była idealnym lekarstwem na czerwonkę. Pompeje potwierdzają, że cebula była powszechnie uprawiana – archeolodzy odkryli tam ogrody, gdzie rosły cebule.

Źródła wykorzystane

  • Piszczek Zdzisław (red.), Mała encyklopedia kultury antycznej, Warszawa 1983
  • Winniczuk Lidia, Ludzie, zwyczaje i obyczaje starożytnej Grecji i Rzymu, PWN, Warszawa 1983

IMPERIUM ROMANUM potrzebuje Twojego wsparcia!

Aby portal mógł istnieć i się dalej rozwijać potrzebne jest finansowe wsparcie. Nawet najmniejsze kwoty pozwolą mi opłacić dalsze poprawki, ulepszenia na stronie oraz serwer. Wierzę w to, że będę mógł liczyć na szersze wsparcie, które pozwoli mi jeszcze bardziej poświęcić się mojej pracy i pasji, maksymalnie usprawniać stronę oraz ukazywać świat antycznych Rzymian w interesującej formie.

Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!

Co nowego w świecie antycznych Rzymian?

Jeżeli chcesz być na bieżąco z nowościami na portalu oraz odkryciami ze świata antycznego Rzymu, zapisz się do newslettera.

Zapisz się do newslettera!